Matatófal készítése házilag

Már nagyon-nagyon régen szerettem volna leírni, hogy hogyan is készítettük el Martinnak a matatófalat.  Az inspirációt Áron unokatestvérénél láttuk, ahol szintén a konyhapult oldalára volt erősítve a matatófal. 

Miért jó a matatófal?
A sok kis bigyó fejleszti a finommotorikát, és a koncetrációt, valamint jó hatással van a kreativításra. 
Érdemes minél több féle-fajta anyagot használni, hogy a kicsi fel tudja fedezni az új dolgokat, tapasztalhassaon. 

Csinálhatunk falra szerelhetőt, illetve hordozhatót is - akár autóban is jó móka lehet ezzel babrálni. 
OSB  vagy rétegelt lemezt érdemes használni, a lényeg az, hogy minden jó alaposan fel legyen fúrva, nehogy a baba lepétje és megegye. Illetve, ha hordozható mamatófalat készítünk, vigyázzunk arra, hogy a szélei jól ellegyenek dolgozva, simítva. Akár egy vágódeszka is megfelelő lehet erre a célra. 

Szeretném minél egyszerűbben leírni, mert az ilyen -Do It Your- oldalakat nézegetve, mindig az a bajom, hogy körmondatokban van megfogalmazni, hogy mit csináljak.

I. lépés
Én a pinterestet böngésztem, hogy inspirációt leljek, de az igazi segítség a barkács boltban és a hobbi boltban várt. Mindenhol nagyon segítőkészek, csak az alapja legyen meg a fejedben. 

Miket érdemes venni?
Nálunk ezek jöttek be:

- Egy jó nagy tábla, amire majd felszerelitek a kis matatnivalókat

- lakat
- lánc
- szekrény kerék
- zipzár
- karabínerek
- zár
- "gyerekszámológép" az a tologatós, golyós fajta
-  xilofon
- villanykapcsoló
- cipőfűző
- ördöglakat
- kis tábla, amivel lehet krétával rajzolni





II. lépés
Ha meg van minden, ami kell, jó ha van egy férj otthon, aki előkapja a fúróját és felfúr mindent.
Ehhez viszont az kell, hogy te előtte elhelyezd a dolgokat úgy, hogy mindennek legyen helye. 

III. lépés
Szereljétek fel a falra.
És mehet is a játék. 




- Elérte e már a gyerekem azt a kort, hogy érdemes legyen matatófalat készíteni?
- El. Ennél már csak idősebb lesz, és egyre jobban kinyílik neki a világ. Tök mindegy, hogy mennyire kicsi a gyereked, mindig lesz a matatófalon, valami, amivel el lehet szöszmötölni. 

- Drága?
- Mi számít drágának? Ha a gyereke évekig játszik vele, akkor az, hogy pár ezer forintból csináltál egy matatófalat, minden csak nem drága.  De egyébként, ha a dolgok nagy részét a kis kerti kamrából vagy nagypapától szerzitek, akkor szinte fillérekből megoldható.

Neten is lehet venni kész matatófalakat, bár én a saját gyártású játékoknak nagy híve vagyok. Szeretek ilyenekkel foglalkozni, ha időm engedi. Valamint nekem ad egy büszkeséget az, hogy az én agyszüleményemmel játszik a gyerekem :D 

A matatófalat Martin az 1 éves születésnapjára kapta tőlünk, és megbeszéltük Árronnal, hogy igyekszünk minden évben saját gyártású játékkal meglepni. Karácsonyra például kiskonyhát kapott a dédimama régi éjjeli szekrényéből. Azt is mutatom nemsokára :)

Jó bütykölést!
Dóri




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések