Edzés, kezdjük az elején


Szóval, mint már azt a korábbi bejegyzésemben is írtam, kismamaként is edzhetünk, sportolhatunk, sőt véleményem szerint, ha a várandósság egészségesen telik, tehát nincsen semmilyen komplikáció, akkor a sportra szükség van!

Mivel világ életemben edzettem, így nem is várható el, hogy 9 hónapig ( ne is beszéljünk a gyerekágyról, amikor valószínűsítem, hogy nem fogok túl aktívan sportolni) ne mozogjon valamilyen formában az ember.

Csak néhány agyon rágott csont- az aktív testmozgással kapcsolatban (naponta 30 perc):

- Javítja a szívizom működését -  a szív- és érrendszeri betegségeknek így csökken a kockázata
- Stresszoldó hatása van, ez pedig pozitív hatással van az alvás minőségére
- Növeli a magabiztosságot
- Biztosíthatja az optimális testsúlyt (táplálkozással karöltve), a jobban működő emésztésnek és bélrendszernek köszönhetően
- Növeli az ellenálló képességet
- Pozitív hatással van a vérnyomásra és a pulzusszámra
- A mozgásszervi rendszereink fejlődnek, pl.: nagyobb erő, jobb egyensúlyérzék
- A szülés során igencsak jót tesz, ha van némi állóképessége az embernek, mert ugye maratonra készülünk, és örülünk, ha csak 110 m gátfutás lesz :)
- és még sorolhatnám.



Tehát bátran kijelentkhetjük, hogy a mozgás pozitívan befolyásolja az összes szervrendszerünket, boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak lehetünk. Na már most, melyik kismama ne akarná, hogy endorfin szabaduljon fel a testében, egy 30 perces edzés, kocogás, séta után? (endorfin: boldogsághormon, vannak akik csokihormonnak hívják, hiszen a csokievés is hasonlóan nagy boldogságot ad az első pár percben, de aztán meg kell küzdenünk a lelkiismeret furdalással).

Az orvossal és/vagy a bábával történő konzultáció után, ha érzed, hogy jól esik, akkor csináld.

Nálam ez úgy nézett ki, hogy 7 hetesen még snowboardoztam, futottam. A futást a 17. hét körül funkcionális tréningre cseréltem, kismamajógával. Jelenleg 34 hetes vagyok, most heti 2-3 alkalom mind a kettőből elég. Hozzáteszem, hogy eléggé aktív életmódot folytatok, futok-rohanok egész nap, már ugyan nem a munkám miatt, hanem azért, hogy időben be tudjunk költözni a közös házunkba, az otthon szülés és a baba miatt.
Mindig mindent addig csinálok, amíg érzem, hogy jó nekünk. Bátran mondok le egy edzést, ha érzem, hogy még aludnom kellene vagy szimplán nincs kedvem.  Bízom a testemben, a kisbabámban és a megérzéseimben... ami valószínűsíthetem, hogy a legfontosabb dolog, amire ilyenkor a legjobban figyelni kell.

Sportruházat:
Ahogy egyre nagyobb a pocak, nagy kihívást jelent találni egy jó nadrágot vagy akár sportmelltartót. Nekem a sportcipő nem kérdés, mert a jógát is és a funkcinális tréninget is mezítláb csinálom, csak néha marad rajtam az edző cipő, ami egy nike voomero. Erről a cipőről tudni kell, hogy elég vastag a talpa így maximálisan megfelel a mostani nehezített állapotnak. Ahogy egyre növekszik a súlyunk és a súlypontunk helyzetét is elég nehéz meghatározni, fontossá válik - ha eddig nem is volt annyira fontos -a megfelelő lábbeli kiválasztása. Isten mentsen meg a nagyon vékony talpú, kényelmetlen, netán kinőtt sportcipőktől.  :)




Folyadék-vitamin:
Várandósság alatt kifejezetten ügyelni kell a folyadék- és a vitaminpótlásra. Napi 2,5 litert mindeképpen meg kell(ene) inni, ez nálam a sportos napoknál eléri a 3 litert, de nem olyan egyszerűen. Tudom, hogy vizet kellene innom, méghozzá valamilyen jóminőségű vizet, de van hogy csak a csapig jutok el, vagy teát főzök, sportitalt iszom vagy valamilyen módon megpróbálom feldobni a vizet, mert az már túl vízízű. (citromlé, aromaterápiás olajok, mentalevél).
A vitamin kérdéssel nálam az a helyzet, hogy minden értékem jó, így csak magnéziumot szedek azokon a napokon, amikor sportolok. Illetve egy-egy kalcium tabletta is le-lecsúszik, ha eszembe jut :)

Magnézium!!! A várandósság utolsó hónapjában, érdemes a magnézium szedését csökkenteni, hiszen a magnézium az izmok lazaságát, renyheségét segíti elő.. renyhe méhhel nehéz kitolni egy kisbabát!

Mire számíthatsz az edzések során?
Hát... nagyon fura, de én azt éreztem, hogy nem is az én boldogságom árad szét a testemben, hanem a kisbabámé. Határozottan érzem minden edzésen, hogy ez jó neki. És annyira ügyes, hogy szól, hogyha valamelyik gyakorlat nem annyira tetszik.

Szóval, bízz a megérzéseidben, a testedben, és hajrá :)

Dóri


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések