Hívjuk inkább tudatos táplálkozásnak


Mindenekelőtt szeretnék tisztázni pár alapfogalmat az egészséges táplálkozáson belül, nyilván szeretnék mindent kifejteni (vitaminok, ásványi anyagok, minek mi a szerepe, mi hogy működik a testen belül...stb. ), de először tisztázni kell, hogy miről is beszélünk, mikor azt mondjuk, hogy egészséges táplálkozás. 
Nyilván minden csatornán találkozunk ezzel a témával -tv, internet, könyvek,cikkek stb., de honnan tudjuk, hogy melyik igaz, és melyik csak kitaláció. Szóval, első körben megnéznénk, hogy mi is az " egészséges táplálkozás", szépen pontról pontra csekkoljuk, hogy mi-mire jó, valamint szó lesz a kismamák, szoptatós anyukák, gyerekek táplálkozásáról is. 
Ki, mire gondol, mikor azt kérdezzük tőle, hogy mi az a kiegyensúlyozott vagy egészséges táplálkozás? Nyilván első körben a saláta, natúr csirke és a víz jut az emberek eszébe. Ez akár igaz is lehet, de azért ez egy jóval nagyobb témakör, mint hogy saláta és csirkemell... 




Akkor kezdjük!

Az "egészséges táplálkozás" lényege a tudatosság és a mérték. Tudd, hogy miből-mennyit kell adnod a testednek, és hogy mi mire jó, miben segíti a TE szervrendszereid működését. Ehhez persze, jól kell ismerni egyrészt a saját tested működését és a különböző ételek tápanyagait, mi-mikor-hogy bomlik le-használódik fel, ég el a testedben. Ebben szeretnék egy kis segítséget nyújtani :)


Valószínűsítem, hogy amikor a salátát választod a pékáru helyett, akkor a következő gondolatok futhatnak végig az agyadon:
- A saláta egészséges ezt kell választanom
- Nem ehetek meg egy pizzás csigát, mert a péksüti káros
- Le kell fogynom, salátát eszem
- Este van már,  salátát kell választanom
- stb.


Ha tudod, hogy miért "kell" salátát enned, akkor sokkal jobban fog esni és sokkal szívesebben eszed meg. Nem lesz kényszer, hiszen tudod, hogy ez a jó a testednek. 




A következő bejegyzéseimben szeretnék sok-sok-sok infót leírni nektek, mert azt látom, hogy az egészséges táplálkozással kapcsolatban vannak tévhitek, nem is kevés.. a kismama táplálkozásról pedig ne is beszéljünk..

Remélem, hogy ez ügyesen fog menni, és érthetően fogok tudni fogalmazni, mert ez egy óriási témakör és imádok róla beszélni, és néha elvisz a HÉV egy tök más irányba, mint amit az elején szerettem volna :)

Talán bevezetésnek ennyi is elég...

Dóri


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések